+36 70/640-8888
info@euroscale.hu
Euroscale logó

Radar és ütközésgátló rendszerek

A radar és ütközéselhárító rendszerek (Collision Avoidance Systems) kiemelkedő fontossággal bírnak a járműveken a következő okok miatt:

1. Balesetmegelőzés: A radar és ütközéselhárító rendszerek fő célja a balesetek megelőzése. Ezek a rendszerek képesek érzékelni a jármű előtt vagy a közelben lévő tárgyakat, például más járműveket, gyalogosokat vagy akadályokat. Ha a rendszer észlel egy potenciális ütközést, figyelmeztetéseket adhat vagy akár automatikusan beavatkozhat a jármű irányításába, hogy elkerülje a balesetet vagy csökkentse annak súlyosságát.

2. Vészfékezés: Az ütközéselhárító rendszerek rendelkezhetnek automatikus vészfékezési funkcióval, amely segít a járművezetőnek az időben történő reagálásban. Ha a rendszer észleli a közeledő ütközés veszélyét, képes lehet automatikusan aktiválni a fékeket, hogy csökkentse a jármű sebességét vagy akár megállítja azt, ha szükséges. Az utólagosan felszerelt rendszer kapcsolási jelet képesek adni, amelyet a jármű gyártója szabadon felhasználhat a lassítás vagy vészfékezés funkciók aktiválására.

3. Vakfoltok felismerése: A radar rendszerek segítenek felismerni a vakfoltokat, amelyek olyan területek, amelyeket a vezető nem lát vagy nehezen lát a hagyományos tükrökkel vagy szemmel. Ezek a rendszerek képesek felderíteni a jármű oldalán vagy hátsó részén lévő más járműveket vagy objektumokat, és figyelmeztetést adhatnak, hogy ne kezdjen el sávváltást vagy manőverezést, amíg a vakfoltokban lévő objektumok áthaladnak.

4. Sebességellenőrzés: A radar rendszerek gyakran képesek érzékelni a jármű sebességét és annak közeledését más járművekhez vagy akadályokhoz viszonyítva. Ez lehetővé teszi a járművezető számára, hogy tartsa a megfelelő követési távolságot és a sebességkorlátozásokat.

5. Éjszakai látás: A radar és infravörös érzékelők használata lehetővé teszi a rendszerek számára az éjszakai látást vagy a rossz látási viszonyok közötti működést. Ez segít a vezetőnek az észlelésben és reagálásban alacsony fényviszonyok vagy korlátozott látási viszonyok között

IP69K por- és vízállóságú szenzorok, nagy látószöggel és állítható érzékelési szélességgel. Érzékelési hatótáv 0,1m 20-40m típustól függően, 5 állítható méretű zónával, melyek méretét egyszerűen állíthatjuk telefonról. Ezen kívül beállítható egy trigger távolság is, amellyel megadhatunk egy cél távolságot, aminek elérésénél egy elektromos jelet tud kiadni a rendszer. Ez a jel beköthető külső jelzőrendszerekre, vagy akár automatikus fékezésre. A rendszerek bővíthetőek kamera és képernyő hozzáadásával, így vizuális megjelenítéssel tovább növelve a biztonságot.