+36 70/640-8888

info@euroscale.hu

Porlasztásos kenőrendszerek

A nyitott fogaskerék kenőrendszere egy olyan kenési rendszer, amelyet kifejezetten nagy átmérőjű fogaskoszorúk kenésére terveztek. Általában a bányászatban, az acélgyártásban, a cementgyárakban, a műtrágya üzemekben, a hulladékégető és komposztáló üzemekben stb. használják. Ezek a fogaskerekek nagyméretű ipari gépeken, például cementművek forgó kemencéiben, szárító forgódobokban vagy golyósmalmokban találhatók, amelyek nagy a környezeti kitettségük, nagy terhelésnek és extrém üzemeltetési körülményeknek vannak kitéve.

Az egyik fogaskerékről a másikra átvitt erők olyan nagyságrendűek, hogy a fém-fém súrlódás azonnal jelentős kopást okoz az érintkező felületeken. Tapasztalat azt mutatja, hogy még a fogaskerekek pontos pozícionálása esetén is csak az eredeti felület 50% – 60% -a viseli a terhelést. Ez az alacsony százalék a durva felületek és a deformációk (hullámosság és egyenetlenség) következménye.

A kenés elengedhetetlen a hibamentes működés és a fogaskerék hajtások mechanikai élettartamának meghosszabbítása érdekében. A kenőrendszer folyamatos kenéssel egyenletes filmet hoz létre a fogfelszíneken, hogy elkerülje a fogaskerekek és áttételek közvetlen fém-fém érintkezését. Ez a kenőfilm csökkenti a súrlódási pontokat és védi a mechanikai komponenseket a gyors kopástól.

Mivel a terhelhető felület így nagyobb lesz, a teljes terhelés sokkal jobban eloszlik. Ennek eredményeként az mozgási energiák kisebbek lesznek, ami energiamegtakarítást eredményez.

A kenőrendszer egy pneumatikus vagy elektromos szivattyút tartalmaz, amely hordóra van felszerelve vagy saját feltölthető tartállyal rendelkezik.
A szivattyú a kenőanyagot egy progresszív elosztóba juttatja, ami szétosztja a fúvókák felé. Az elosztó tömb ciklus szenzorral van szerelve, ami ellenőrzi a kiadagolást. A pneumatikus pumpa működtetésért és a porlasztásért levegő előkészítő egység és szelepek felelősek. Az egész rendszert egy vezérlőegység irányítja és monitorozza, amely kifejezetten a nyílt fogaskerekek kenésére szolgál.

Az alábbiakban látható egy példa a nyitott fogaskerekek kenésének rendszerére. A rendszer tartalmaz egy elektromos vezérlőszekrényt, egy levegőkört, egy pneumatikus hordószivattyút tartállyal és öt fúvókával a fogaskerék számára. A kenőanyag tartályához fűtőpaplan is van szerelve, hogy a kenőzsír optimális hőmérsékleten legyen tárolva.

A fúvókák helyzete a fogak oldalához viszonyítva rendkívül fontos. A fogak felületét tökéletesen be kell fednie a kenőanyagnak. A tapasztalat azt mutatja, hogy az optimális permetezési szög 30°, ahogy az alábbi ábrán látható. A permetezőfejek általában lefelé, néha vízszintesen vannak irányítva. Soha nem szabad őket felfelé irányítani. Ebben az esetben a permetezés minősége nem lenne garantált, és a permetezőfejek sokkal gyorsabban eltömődhetnek.

A permetezőfejek száma a fogak felületének nagyságától függ, és általában 200 ± 50 mm távolságra vannak elhelyezve. Az optimális kenés akkor érhető el, ha a szórási kép teljesen befedi a fogak felületét.