+36 70/640-8888

info@euroscale.hu

Minimálkenés és lánckenés

Minimálkenés – Minimal Quantity Lubrication

 

A kenési technika lényege a „szinte-száraz-kenés”, azaz a kenést, hűtést kívánó felületekre csak az éppen minimálisan szükséges mennyiségű kenőanyagot hordja fel.

A felhordás lehet olajcseppek, vagy spray formában, egyes esetekben kiemelkedő jelentősége van a hordozó levegő hűtő hatásának. Minőségi kenőanyagokat igényel.

A kenés főbb funkciót – a súrlódás csökkentését, a hűtést és a zajcsökkentést – ugyanúgy ellátja, mint a korábban alkalmazott egyéb kenési technológiák, de jelentősen környezetbarátabb és gazdaságosabb.

 

A levegő/olaj kenés egy általában folyamatosan működő légáramból áll, amelyet a kenési pont hűtésére és kis mennyiségű olajnak a kenési ponthoz való szállítására használnak.

A légáramba rendszeres időközönként befecskendezett olaj bevonja a kenendő felületeket, és csökkenti a súrlódást és a kopást.

DropsA Vip4 termékcsalád – Ezek a kisméretű, teljesen zárt készülékek ideálisak kis rendszerekhez, és egyetlen kompakt csomagban kínálnak teljesen integrált vezérlést és felügyeletet.

Tipikus alkalmazások: nagysebességű csapágyak, orsó kenése szerszámgépekben, mikrospray bevonati alkalmazások, fogaskerekek kenése, láncok kenése és tisztítása.

A Vip4 Air System az egyik legkompaktabb és leggazdagabb funkciókkal rendelkező levegő/olaj kenőrendszert kínálja az orsókhoz, és jelentősen csökkentett mennyiségű kenőanyag adagolására képes, a pozitív visszajelzés pedig elengedhetetlen az ilyen rendszereknél.

A Vip4 Air egy kifejezetten lánc- vagy szállítószalag-alkalmazásra szánt változata bármilyen olyan alkalmazásban használható, ahol a kenési ciklus nem idővezérelt, hanem impulzusvezérelt.

Egy tipikus alkalmazásnál a Vip4 Chain-hez csatlakoztatott érzékelő figyeli a kenőfúvókán áthaladó láncszemek számát, és mikro mennyiségű olajat lövell a pontra, így növelve a lánc vagy a szállítószalag élettartamát anélkül, hogy a kenőanyag elpazarolódna, ami lecsöpöghet a láncról és szennyezheti az ipari folyamatot.

 

Levegő/olaj kenés Termékek

Dropsa levegő/olaj szatellit rendszer az acélipar számára

A Dropsa egy teljesen moduláris megközelítést alkalmaz a nagyméretű levegő-olaj rendszerek tervezésénél, amelyeket elsősorban az acéliparban használnak. Egy központi olajbetápláló vezeték segítségével a szatellitállomásokon, amelyek időszakosan olajat fecskendeznek be, folyamatos légáramba fejlesztik a nyomást. Minden egyes szatelitállomás felügyeli a kenési pontra kimenő olajat és levegőt, és helyi kijelzőket tartalmaz, amelyek segítségével a felhasználó egy pillantással láthatja, hogy minden zökkenőmentesen működik.

A műholdas állomások egy jelzőhálózati kábellel vannak összekötve a központi érintőképernyős vezérlőrendszerrel, így nincs szükség drága kábelezésre. A központi érintőképernyőről minden elosztott műszer és vezérlés megtekinthető és beállítható.

A műhold után egy elosztócsőrendszer osztja a levegő/olaj keveréket a kenendő csapágyaknak és tömítéseknek megfelelő mennyiségekre.

Elterjedt minimálkenési alkalmazások: 

  • szerszámgépek és szerszámok kenése, munkafelületek kenése (húzás, vágás, hajlítás, formázás, stb.)
  • láncok, szíjak, lineáris csapágyak kenése
  • speciális alkalmazások

Alkalmazott rendszerek: olajpermet kenőrendszerek,

  • Vip4Chain – elsődlegesen láncok és konvejorok kenésére
  • Vip4Tools – szerszámgépek hűtő-kenő megoldására
  • Miquel – felületi kenésekre, és szakaszos minimálkenésre
  • Near-Dry Machinery – speciális szerszámkenési megoldásokra

Lánckenés

Élettartam, megbízhatóság és biztonságos gyártás = lánckenés

Sokféle típusú, méretű és konfigurációjú szállító rendszer létezik, a fej felettitől, a talajra szerelten keresztül a szállítókocsis rendszerekig.

Mindegyik típus hatékony üzeméhez és hosszú élettartamához egyaránt szükség van a láncok, hajtóművek, görgők, csapágyak és csúszkák megfelelő kenésére.

A kenőanyag és az alkalmazandó kenőrendszer megválasztását számos különböző tényező határozza meg, többek között a mozgás sebessége, a terhelés, a megkövetelt újrakenési intervallum, valamint a szállítórendszer üzemi környezete.


A lánc – kenéstechnikai szempontból – az egyik legbonyolultabb gépészeti elem, annak ellenére, hogy az általános gépészek egy egyszerű gépelemnek tekintik. Sok esetben a milliós értékű láncok szárazon, kenés nélkül futnak, és a karbantartási költségek jelentős tételét teszi ki azok cseréje, vagy javítása. Példának veszem az ital- vagy konzervgyártó cégek esetében a műanyag szállítóláncok folytonos szakadását, amelyek a termelésben okoznak rendszeres problémákat, kieséseket és veszteségeket.

Hihetetlen, de a láncok szemenként 6-6 kenési ponttal rendelkeznek!! Két oldalon a szemtányérok között van elmozdulás, a belső csapok és a külső szegmensek összesen hat helyen kívánják a súrlódását csökkentését, a hűtés, vagy a zajcsökkentést.

Az új fejlesztések, és anyagok használata ellenére, minden szállítóláncnál kenésre van szükség.

Az optimális kenés csökkenti a súrlódást, a lánc további terhelését. Minden lánc legnagyobb relatív elmozdulása a lánccsap és a szemtányér között következik be és itt is jelennek meg a legnagyobb igénybevételek. Az elégtelen kenés következtében idő előtti kopások, hibák lépnek fel. A következmény hosszú és költséges leállási idő. A helyes és hatékony kenés elővetíti a problémamentes üzemelést és a hosszú élettartamot. Az automata lánckenő rendszerek azt a kenőanyag mennyiséget biztosítják és pont ott, ahol és amennyi éppen szükséges.

Az automatizált lánckenő rendszerek előnyei:

Növeli a lánc várható élettartamát

Minimalizálja az elégtelen kenésből keletkező leállásokat és karbantartást

Csökkenti az energiafelhasználást

Csökkenti a felhasznált kenőanyag mennyiséget

Elnyeli a az ütéseket, rezonanciákat

Hűtést biztosít a nagysebességű láncoknak

Csendesebb működést biztosít

 

Alkalmazható lánckenő anyagok: lánckenő anyagnak ma már kizárólag a kenőolajakat használjuk. A kenőzsír kenő hatása igaz megfelelő lenne, de felfogja a port, nedvességet, és a rárakódó szennyeződésekkel koptató masszát képez az érzékeny felületeken. A jó minőségű láncolaj tapadó, nyúlós, nem szóródik le a fordulóknál a fémfelületről, és igen kiváló penetráló (behatoló) tulajdonságokkal is rendelkezik. (Ld. Karbantartási anyagok CRC Chain Lube és FPS Chain Lube + PTFE).

Minden mai láncgyártó előírja a rendszeresen szükséges újrakenési időintervallumokat és kenőanyag minőséget.

A legfontosabb elvárások a kenőanyagokkal szemben:

Jó penetrációs karakterisztika

Magas hőmérséklettűrés

Megbízható korrózióvédelem

A százas nagyságrendű lánckenő rendszer telepítést után elmondhatjuk, százmilliós megtakarításokat „okoztunk” Partnereink karbantartói számára.