+36 70/640-8888

info@euroscale.hu

Külső vezérlő egységek

Az ipari kenőszivattyúk általánosan nem rendelkeznek beépített időzítő vagy ellenőrző-vezérlőegységgel. Emellett számos esetben a lokális ellenőrzés nem elegendő a kenőberendezéseket és rendszerek menedzselni.

Az automatikus kenés ciklusokból, a ciklusok két jellemző fázisból állnak:

Állás időszak / Pause Time / Stop Time / Standby Time: amikor a szivattyú áll és várja a vezérléstől az indulási, adagolási parancsot

Kenési időszak / Lube Time / Operation Time: amikor a szivattyú jár és végzi a rendszer felé az adagolást.

A kenőberendezések vezérlése két alapelv szerint épül fel:

Idő alapú vezérlés: mind az Állás és a Kenési periódus egy előre beállított idő lejártával aktiválódik, azaz a beállított Állásidő lejártával a pumpa elindul, majd a Kenési ciklus a beállított idő lejártával leáll és elkezdődik újból az Állási periódus.

Impulzus vagy Ciklus alapú vezérlés:

A szivattyú várakozási periódusa nem időre van meghatározva, hanem egy bejövő Impulzus aktiválja a kenést. Jellemzően például egy szerszámgép szánszerkezetének az elmozdulása (adott elmozdulás után indul a kenés), vagy akár egy beállított fordulat (egy tengely adott elfordulásainak száma) vagy akár egy kézi nyomógomb aktiválja a kenési ciklust.

A kenőrendszerben az elosztási rendszer (disztribúciós rendszer) a jellegétől függően szenzorokkal lehet felszerelve, amely érzékelők visszajelzést adnak a vezérlésnek a rendszerben működő elosztó(k) vagy nyomáskapcsolók állapotáról. Ezen ciklusjelzők jelei zárhatják a kenési periódust:

Például progresszív rendszerben a fő-elosztóba épített elmozdulás, vagy elektronikus Ultrasensor jeleinek száma állítható be, amely leállásra készteti a szivattyút.

A kétvezetékes rendszerekben a csőhálózat végén elhelyezett végnyomásőr nyomáskapcsoló jele igazolja vissza a ciklus lefutását.

Az egyvezetékes rendszerekben is egy nyomáskapcsoló jelzi a vezérlőnek a ciklus végét.

A vezérlők nem csupán a szivattyú indulását és az adagolási mennyiséget szabályozzák, de ellenőrizni képesek a teljes rendszer működését is.

Figyelik a kenési szenzorok jeleit és amennyiben megadott időn belül nem érkezik jel, hibajelentést adnak (mivel a rendszerben a kenőanyag nem került megfelelően kiadagolásra).

Csőszakadás detektorokat ellenőriznek a maximális üzembiztonság érdekében.

A motor áramfelvételét ellenőrzik és védik a túlnyomás okozta meghibásodások ellen.

Esetenként nyomásellenőrzést végeznek.

A vezérlőegységek ezen felül még számos funkcióval is rendelkeznek, például:

 • Tartály kenőanyag-szint ellenőrzés
 • Motorfordulatszám és adagolási intenzitás beállítása
 • Kézi indítás
 • Visszajelzők kezelése: normálüzem, tartály-üresállás, hibajelzés.
 • PLC adatkapcsolat
 • Távoli GPRS szerverkapcsola

Az ipari rendszerekben alkalmazott leggyakoribb és professzionális vezérlőberendezések:

DropsA VIP5 Controller

A DropsA VIP5 önálló, külső vezérlő alkalmas a kis és közepes méretű egy- és többvezetékes, progresszív is az egyszerűbb kétvezetékes rendszerek kiszolgálására.

A VIP5 vezérlőt egy kiterjedt paraméterkészlettel tervezték, amely páratlan könnyedséget és rugalmasságot kínál az automatikus kenőrendszer vezérléséhez és monitorozásához – egyszerű időzített rendszertől kezdve, befecskendezőn, progresszív vagy kettős vonalú rendszerig.

A VIP5-be három üzemmód van beépítve, amelyek lehetőséget kínálnak olyan vezérlésre, amelyet másutt nem találsz egyetlen, kompakt és megfizethető egységben.

Nincs többé szükség különböző verziókra a vezérlőkből – a VIP5 mindent megtesz.

CIKLUS MÓD:

Ez a „hagyományos” üzemmód lehetővé teszi a kenőrendszer készenléti állapotban tartását idő alapú rendszerrel, külső impulzussal vagy a kettő kombinációjával. Amikor kombinált módot használja, eldönthető, hogy a időzítő elindítson-e egy kenőciklust, vagy riasztást jelezzen, mert nem észlelt jelet az időtúllépés ideje alatt.

IMPULZUS MÓD:

Ez az üzemmód lehetővé teszi a külső vezérlőnek, hogy mind a készenléti, mind a kenőfázist vezérelje, miközben lehetővé teszi a Ciklus vagy nyomáskapcsoló csatlakoztatását annak ellenőrzésére, hogy a rendszer helyesen működik-e a kenőfázis alatt.

A Felfüggesztési időzítő funkció lehetővé teszi a kenőfázis felfüggesztését, ha a vezérlő külső jelzése megszűnik.

Ez az üzemmód ideális lánc- vagy szállítószalag kenéséhez, ahol a kenőanyag mennyiségét a szállító mozgása határozza meg, míg a kenőanyag megfelelő kimenete egy ciklus vagy nyomáskapcsoló által csatlakoztatott adagolóeszközöktől függ.

ÁRAMLÁS MÓD:

Egy másik új üzemmód átalakítja a VIP5 vezérlőt egyszerű Áramlásmérő eszközzé. Egyszerűen állítsa be az áramlás értékét és az impulzusok egységét, amit képviselnek, és a VIP5 kijelzője azonnal áramlásmérővé válik, amely megjeleníti a rendszeren áthaladó áramlási sebességet. Beállítható egy minimális és maximális áramlásszint, hogy helyi és távoli riasztást kapjanak a karbantartók.

A DropsA VIP5 PRO vezérlő az előző VIP5 innovatívan továbbfejlesztett változata, funkciókban és a távoli eléréssel professzionális rendszerekben alkalmazott.

A flexibilis programozhatósága minden típusú kis és nagy kiterjedésű és rendszerű kenőberendezéshez alkalmazhatóvá teszi.

Javasolt alkalmazási területek:

Automata utántöltő (feltöltő) rendszerek vezérlése

Kenőanyagszóró (spray) rendszerek teljes körű kenési és pneumatikus vezérlése

Kenőrendszerek távoli indítására és távoli hibajelzésre

A szivattyú üzemének és rendszer állapotának távolra jelentése

Távoli riasztás visszaállítás

EUROLUBE INDUSTRIAL vezérlőegység

A saját fejlesztésű EuroLube Industrial vezérlőegységünk a fenti alapelvek teljesítése mellett egy beépített, SIM-kártyás GPRS modemmel is rendelkezik, amely egy központi, felhős vezérlőszoftverhez csatlakozik (EuroControl).

Az egyes kenőrendszerek, amelyek a rendszerhez integráltak, egyrészt folyamatosan online ellenőrizhetőek és minden státusz a szoftverben látszik. A megfelelően működő egységek „zöld” állapota a normál, jó üzemet jelzi.

Az egyes berendezésekre kattintva megnyitható az adott kenőegység adatlapja, amelyen minden beállítási paraméter és státusz jól látható:

 • Kenési aktivitás
 • Tartály kenőanyag-szint (%-os töltöttség)
 • Motor státusz
 • Lefutott kenési ciklusok száma
 • (egyes speciális berendezéseknél az akkumlátorok állapota, a szekrények állapota)
 • A beállítási paramétereket a programban azonnal meg lehet változtatni távolról vagy akár a kenőegység mellett mobiltelefonról.
 • Hiba esetén:
 • A rendszer a központi felületen „piros” jelzéssel mutatja a hibás egységet.
 • Azonnali email (opcióban SMS) értesítést küld a beállított címekre, telefonszámokra.
 • Beállíthatóan inaktiválja a kenőegységet.

A rendszer flexibilis ás átgondolt felépítése folytán alkalmas a várható kenőanyag-kiürülési időpontokat előrejelezni (tervezhető a feltöltés), rögzíteni a karbantartások során feltárt hibákat, az elvégzett műveletek munkalapjainak és költségeinek nyilvántartásra. Kiválóan használható nagyvállalati területeken.

Az EUROCONTROL vezérlőegységet azon felhasználóknak ajánljuk, ahol számos kenőberendezés egyszerű felügyeleték kívánják megoldani.

EUROCONTROL GSM

A GSM alapú vezérlőegységeink a szigetszerűen, a felhasználó központi telephelyétől távol üzemelő központi zsírzók vagy kenőberendezések működtetésére és ellenőrzésére alkalmas. Használatával megelőzhető a kenőrendszer meghibásodásából keletkező extrém kopások, csökkenthetőek a javítási költségek és jelentősen magasabb üzembiztonságot (kevesebb gépleállást) jelent.

A kenőszivattyúba épített GSM panel bármely hiba esetén SMS-ben jelenti a meghibásodást a programozott telefonszámokra, így akár a karbantartásvezető vagy tulajdonos hamarabb kap értesítést a hibáról, mint maga a gépkezelő.

Jelezhető hibák:

 • Tartály kiürülés
 • Pumpaelem kopás
 • Rendszer ciklushiba – kenési hiba
 • Gerincvezeték szakadás
 • Nyomáshiba
 • Motor-áram túlvezérlés / magas hőfok
 • Rendszer eldugulása

Az EUROCONTROL GSM vezérlőegység akár utólagosan is felszerelhető egy már meglévő, működő kenőszivattyúra.

Általános alkalmazási terület:

 • Több telephelyes vállalatok
 • Mobil gépek, építőgépek

KIEGÉSZÍTŐ EGYSÉGEK KENŐRENDSZER VEZÉRLÉSHEZ:

Csőszakadás szenzor – ellenőrzi, hogy az adott, nagyértékű csapágyakba bejutott-e a kenőanyag

Ultrasensor – ciklusérzékelő progresszív és kétvezetékes rendszerekhez.

Az UltraSensor-t a következő generációs Proximity és Micro kapcsoló rendszerek helyettesítésére tervezték a progresszív elosztóelemekben található dugattyúk mozgásának monitorozására. A szabadalmaztatott koncepció a mágneses fluxus változásainak figyelésén alapul egy hall-érzékelő segítségével, amikor a dugattyú belép az érzékelési tartományba.

Nincsenek mozgó alkatrészek, tehát az állapotfelmérő eszköz teljesen kopásmentes.

Az NPN és PNP csatlakozási lehetőségek standardnak számítanak ugyanabban az érzékelőben.

Áramlás-érzékelő szenzor – a kenőolajak áramlását érzékelik és mennyiségi visszajelzést adnak a vezérlésnek.

Szintérzékelő szenzorok – a tartályok kenőanyag-szint érzékelésére, a minimum és maximum-szintek ellenőrzésére alkalmazható.

A lézeres szintező egy optikai távolságérzékelő, amely kalibrálható a szivattyútartályokban lévő kenőanyag mennyiségének mérésére.

Az érzékelőnek digitális kimenete van, amelyet beállíthatunk a minimális, maximális vagy más szintbeállításokhoz szükséges kívánt értékre.

A szintezőt elsősorban a SUMO és Mini-SUMO szivattyúrendszeren való használatra tervezték, a Dropsa szabványos rögzítőperemmel, de bármely tartályhoz kiválóan alkalmazható.

Kétvezetékes végnyomásőr – a kétvezetékes kenőrendszerekben a csőhálózat végén történő nyomás-érzékelésre.

A nyomásértékek a rendszerhez kalibráltan 20-400 bar nyomásig beállíthatók.

Kétvezetékes 4/2 váltószelepek – a kétvezetékes rendszerben az ’A’ és ’B’ gerincvezetékek felé történő adagolás vezérlésére alkalmazható.

A 70-300 bar nyomástartományban működő 4/2 szelepet a külső vezérlőegység irányítja, a kenési státusz-igény függvényében.

A hidraulikus, mechanikus, illetve a pneumatikus vagy elektromos működtetésű váltószelepek széles felhasználási kört fednek le, függően az adott berendezés energia-ellátásától vagy kenési igényétől.