+36 70/640-8888

info@euroscale.hu

Kenőzsírok kezelése – kézi zsírzás és feltöltés

A kézi karos zsírzó a karbantartó legmindennapibb fegyvere a kopás ellen. Épp ezért érdemes a legjobb minőségű zsírzót használni. Ez egy kis költségű szerszám, de ha minden napunkat könnyebbé teszi, hosszú távon sok nyűgtől megmenti karbantartóinkat, ha a legjobb minőséget válasszuk.

Legyen szó egyhelyre kivezetett kenési pontokról vagy a legeldugottabb zsírzógombokról, fontos, hogy meg legyünk elégedve a karos zsírzónkkal.

Ha munkagépünkön vagy gyártósorunkon központi zsírzó található, akkor pedig az előbb említett karos zsírzó társa, a gyorsfeltöltő az ajánlott. Ezzel nem kell minden nap dolgoznunk, jobb esetben csak belerakjuk ugyan azt a 400g-os patront, amit a karos zsírzónkba is használni szoktunk, csatlakoztatjuk a központi zsírzó gyorsfeltöltő csonkjára és egy mozdulattal átfejtjük a teljes mennyiséget. Extrémebb körülmények között ez a mennyiség is elfogyhat egy nap alatt, így előfordulhat, hogy a gyorsfeltöltőt is nap mint nap kézbe vesszük.

Ha központi zsírzónk nehezebben megközelíthető helyen van vagy egy üzemben ahol az egy gépre jutó karbantartási kapacitásunk kisebb, akkor a központi zsírzókon általában nagyobb tartály található. Mobilgépekre akár 20kg tartállyal rendelkező központi zsírzót is szerelünk, de iparban előfordul a 100kg is.

Ezek feltöltésére vödrös vagy hordós feltöltőt használunk. Mindkettő követőtányéros elven működik, ez lehetővé teszi, hogy kedvenc zsírunkkal használhassuk, mert minden féle vödörméretre vagy hordóméretre passzoló követőtányér méretet forgalmazunk. Ezek lehetnek karos kézi erő működtetésűek vagy pneumatikusak. Utóbbi általában 60:1 áttétellel sokszorosítja a betáplált levegő nyomását.

Általánosságban is, de központi zsírzórendszereknél kiemelten fontos, hogy szennyeződésmentesen töltsük fel zsírzónkat, mert az elosztók, injektorok, dugattyúelemek egy kisebb kosztól is eldugulhatnak, ezzel akár az egész rendszert megállítva.

Gyakran találkozunk azzal, hogy a gépkezelő vagy karbantartó időt szeretne megspórolni és leveszi a központi zsírzó fedelét vagy egész tartályát és belapátolja a zsírt. Általában ezekhez az ügyfelekhez pár napon belül hívnak is minket, hogy nem működik a zsírzó. Ilyenkor a dugattyúelem szorul meg vagy progresszív rendszerben az elosztóban található apró tolattyúk amik a pontos kiadagolásért felelnek.