+36 70/640-8888

info@euroscale.hu

Kenőanyag kezelés eszközei

A kenőanyagok tárolása, kezelése és adagolása napi munkafeladat a karbantartóműhelyekben, mégis számos esetben a nem megfelelő vagy optimális megoldásokkal találkozunk. 

Kenőzsírok kezelése – kézi zsírzás és feltöltés

Kenőzsírok kezelése – kézi zsírzás és feltöltés

A kézi karos zsírzó a karbantartó legmindennapibb fegyvere a kopás ellen. Épp ezért érdemes a legjobb minőségű zsírzót használni. Ez egy kis költségű szerszám, de ha minden napunkat könnyebbé teszi, hosszú távon sok nyűgtől megmenti karbantartóinkat, ha a legjobb...

Kenőolajak kezelése – adagolás és kimérés

Kenőolajak kezelése – adagolás és kimérés

Bemutatjuk a MECLUBE lenyűgöző működési jellemzőkkel rendelkező levegővel működtetett olajszivattyúinak kivételes választékát. Ezeket a szivattyúkat teljes egészében elektronikus gépekkel gyártják, összeszerelésüknél különös gondosságot fordítanak, és az alkatrészeket...

Ablakomosó és fagyálló folyadék kezelés és tárolás

Ablakomosó és fagyálló folyadék kezelés és tárolás

Kiváló teljesítményű, levegővel működtetett szivattyú termékeinket, melyek tökéletesen alkalmasak a fagyálló és szélvédőmosó folyadék gyors és hatékony átvitelére. Ezek a szivattyúk a gyors és problémamentes folyadékszállítás megoldásai. Kiválóan sokoldalú...

adBlue kezelés  és tárolás

adBlue kezelés és tárolás

A fenntartható közlekedés területén az AdBlue kiemelkedő jelentőséggel bír a dízelmotorok káros kibocsátásának csökkentése érdekében. Ahogy az AdBlue iránti kereslet növekszik, úgy nő az igény az effektív és megbízható kiegészítőkre, amelyek segítségével egyszerűbben...

Gázolaj kezelés és tárolás

Gázolaj kezelés és tárolás

A mobil munkagépek esetében az üzemanyag tankolás sokszor nem megoldható a hagyományos módon a benzinkutakon. A magáncélú felhasználásra alkalmazott mobil „töltőállomások” egyszerű és hatékony, valamint ellenőrizhető módon teszik lehetővé teszi a járművek gyors és...

Fáradtolaj kezelés és tárolás

Fáradtolaj kezelés és tárolás

Bemutatjuk fejlett sűrített levegő-működtetésű olajelszívó készülékeinket, amelyeket kifejezetten az autók motorolajának gyors cseréjéhez terveztünk. Ezek az olajelszívók nélkülözhetetlen eszközök a hatékony és problémamentes olajkivonáshoz. Miután a nyomást...

Tömlődobok

Tömlődobok

Bemutatjuk forradalmian új automatikus tömlőcséveinket, amelyek a legmagasabb elvárásokat is kielégítik. Akár rugós, rögzített vagy forgatható tömlőcséveket keresel, kínálatunkban megtalálod a választékot, melyek minőségi anyagokból készülnek, mint például festett...

Megtekinthető és letölthető online katalógusok:

Kenéstechnika katalógus

Elektromos berendezések katalógus

A kenőzsírok betöltése, tárolása és kenésre alkalmazott eszközei között több különbség van. Néhány fontosabb különbség:

1. Betöltés:

– A kenőzsírok betöltése általában az eredeti gyártó által előírt eljárás szerint történik az automata kenőberendezésekbe. Ez lehetőséget nyújt a kenőanyag pontos és biztonságos betöltésére a megfelelő tartályba.

– A betöltő eszközök – legyen az kézi (mechanikus) vagy pneumatikus, elektromos rendszerű, sokkal nagyobb szállítási teljesítménnyel rendelkeznek, mint a hagyományos, kenésre alkalmazott eszközök, viszont az alacsony nyomásértékük miatt, ezek nem alkalmasak közvetlen kenésre. Ezek szállítási teljesítménye 30-400gr/löket.

A legegyszerűbb kézi feltöltő pumpa egy 400-500gr-os zsírpatront fogad, majd a betöltő csonkon keresztül, egyszerűen csak a pumpa dugattyúját kell betolni, hogy a patronban lévő kenőzsír az automata zsírzó tartályába áramoljon. Gyors, tiszta és kíméletes feltöltési megoldás, habár figyelembe véve a patronos kenőanyag árát, kevésbé gazdaságos, mint a hordós kiszerelésből történő feltöltés.

A hordóból (16-50 kg) történő feltöltéshez általában manuális vagy pneumatikus működtetésű feltöltő pumpát javaslunk. Ezek szállítási teljesítménye magas, gyorsan, tisztán és hatékonyan lehet a feltöltést elvégezni.

Ha van rá mód, a leggazdaságosabb megoldás a 200kg-os hordókból történő feltöltés pneumatikus zsírzókkal. Ezekkel gyorsan és magas nyomáson lehet a kenőzsírt felpumpálni az automata zsírzók tartályába, illetve akár közvetlenül a zsírzógombokon keresztüli kenésre is jól használhatók.

2. Tárolás:

– A kenőzsírok tárolása fontos, mert az optimális minőség és teljesítmény fenntartása érdekében megfelelő körülményekre van szükség.

– A kenőzsírokat általában jól lezárható tárolóedényekben vagy hordókban tárolják. Ez megóvja a kenőanyagot a szennyeződésektől, oxidációtól és egyéb káros hatásoktól.

– A kenőzsírok esetében fontos az élettartam is, hiszen az olaj-bázis keverékből már a tárolás során is kiválik az olaj (felúszik a tartály, hordó tetejére), ezzel a maradó anyag kenési minősége jelentősen romlik. Általánosan a kenőzsírokat 3-6 hónapig lehet tárolni a gyártási időtől számolva. A patronos kiszerelésű zsírok esetében ez az élettartam hosszabb, akár éven túli is lehet.

– A tárolásnál a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni, hiszen az alkalmazott kenőanyagok jelentős része káros a környezetre, ezért javasolt az ún. kármentők alkalmazása, használata a tárolt hordók, kannák alatt.

A kenőzsírokat többféle kiszerelésben szerezheti be:

Patronos kiszerelés: 400-500gr-os tubusokban – kényelmes hordozni és tárolni, de magasabb a csomagolási egységár

Vödrös – kishordós kiszerelés (16-50kg): könnyen mozgatható, akár külső munkaterületen is kezelhető kiszerelés, számos kenőanyagra

Nagyhordós kiszerelés (200L): általánosan a leggazdaságosabb kiszerelés, műhelyben vagy szervizautóban javasolt a használata.

3. Kenésre alkalmazott eszközök:

– A kenőzsírokat különböző kézi, automata vagy rásegítéses (elektromos, pneumatikus pumpák) eszközökkel lehet felvinni vagy betölteni a megfelelő helyekre.

– A leggyakoribb eszköz a zsírzópisztoly, amely lehetővé teszi a kenőzsír precíz és célzott felvitelét. A zsírzópisztolyhoz általában kenőzsírtartály és egy kenőanyag-adagoló szelep tartozik.

A legelterjedtebb a H1 típusú, normál, gömbfejű zsírzógombra csatlakoztatható, 4-csatos adapter, amelyet csak rápattintani, rátolni kell a zsírzógombra, és viszonylagos magas biztonsággal elvégezni a kenést. Javasoljuk a zsírzás megkezdése előtt a zsírzógomb letisztítását, hogy a rárakódott szennyeződéseket letöröljük és ne nyomjuk bele a csapágyakba (por, nedvesség, kémiai anyagok, stb.)

A peremvezetős, ráhúzós zsírzógombokhoz speciális zsírzófej tartozik, mellyel magasabb nyomáson és tisztábban lehet a kenés elvégezni. A zsírzófej ráhúzásakor a benne lévő gumiperem letisztítja a zsírzógombot, ezzel még biztonságosabb a kenés.

A tölcséres zsírzógombokat leginkább a kis méretű helyeken alkalmazzák, itt a csúcsos zsírzófejet egyszerűen csak hozzá kell nyomni a tölcsérhez, és a zsír nyomása nyitja meg automatikusan a bevezető golyósszelepet.

– Ezenkívül léteznek automatizált zsírzórendszerek, amelyek folyamatosan adagolják a kenőanyagot a megfelelő helyekre, minimalizálva a karbantartási feladatokat és a munkaerőigényt.

 

Fontos megjegyezni, hogy a konkrét különbségek a kenőzsírok és az alkalmazott eszközök között függhetnek a használt kenőzsír típusától, az adott alkalmazástól és a gyártó által ajánlott specifikációktól. A megfelelő kenőzsír és az alkalmazáshoz szükséges eszközök kiválasztásához mindig érdemes megfelelő szakértői tanácsot kérni vagy az adott termék használati útmutatóját követni.

A kenőzsírok – mint speciális folyadékok – egyedi kezelést igényelnek. Minden feltöltő vagy zsírzásra tervezett adagolóegység (kézi pumpa vagy szivattyú) szettben kapható, amelyben a pumpa mellett egy hordófedél és egy követő tányér is van, a különböző hosszúságú, végződésű tömlők mellett.

Ennek oka, hogy a kenőzsír konzisztens és a tároló edény felén megtapad. Főként az NLGI 1 és NLGI2 kategóriájú kenőanyagok esetében szükséges.

Ennek oka: az edényzet falán feltapadó kenőanyag nem kerül le a pumpa szívócsövéhez, gyakorlatilag egy „tölcsért” szív ki a pumpa. A feltapadó zsírt az edény bontásával kell kézzel lekaparni, amely szennyezés-veszélyt jelent, ami a kenés „halála”.

A követőtányérok ezzel szemben végigkísérik az elfogyó kenőanyag szintját, „lenyomják” az edény szélén feltapadó kenőanyagot, így maximálisan, levegőbuborék- és szennyeződés-mentesen kerülhet feltöltésre a zsír.

A hordófedél pedig rögzíti és megtámasztja a pumpát, megóvja a kenőanyagot a szennyeződéstől és gyors oldhatósága miatt segíti a hordó kicserélését.

A kenőanyagok tárolása, kezelése és adagolása napi munkafeladat a karbantartóműhelyekben, mégis számos esetben a nem megfelelő vagy optimális megoldásokkal találkozunk.

Nagyon fontos, kiemelendő témakörök a kenőanyag-logisztikához:

A kenőrendszerek és csapágyak egyig legnagyobb ellensége a szennyeződés. A csapágyba bejutó szennyeződés (főként elkeveredve a kenőanyaggal, kvázi csiszolópasztát képezve) extrém kopásokat eredményez, csökkenő élettartamot, megnövekvő zajhatást és karbantartási / üzemeltetési költségeket. Tehát legfontosabb, hogy a kenőanyagokat por és szennyeződésmentesen tároljuk és szállítsuk, adagoljuk.

A kiadagoláskor mindig vegyük figyelembe a ténylegesen valós kenőanyag-igényt: a gyártók előírásai a kenésre (pl. műszakonként 3 nyomás kézipumpával) jellemzően egy átlagos üzemi körülményre vonatkozó utasítást fogalmaznak meg, míg a valós igény ettől akár jelentősen is eltérhet (erősen szennyezés, nedves vizes környezet, nagyobb terhelés, stb.)

Kenőzsír szállításánál a megfelelő eszköz kiválasztásánál is körültekintően kell eljárni, hiszen jelentős műszaki különbségek vannak az átfejtésre (pl. hordóból központizsírzó tartályba töltés) alkalmazott és a közvetlenül zsírzásra használatos pneumatikus és kézi szivattyúk között. Mindig vegye figyelembe, milyen célra kívánja használni az eszközt.

Olyan szervizpontokon, ahol több munkatárs férhet hozzá a kenőanyagokhoz, javasoljuk az automata adagoló-kimérő rendszerek bevezetését, azaz minden kivétel regisztrált és csak az arra illetékes munkatárs részére lehetséges. Ez megoldható PIN-kód vagy mágneskártya használatával, akár munkalapszámra legyűjtött elszámoló riporttal.

Kérjen tanácsot, ha nem biztos abban, hogy az adott eszköz milyen típusú kenőanyagok kezelésére alkalmas.

Ne sajnáljon költeni arra, hogy a munka kényelmesebb is legyen, hiszen a mobil kocsikkal egyszerűbben és gyorsabban elvégezhetők a feladatok, a munkabiztonságról nem is beszélve.

Profi munkához profi szerszámokat kínálunk, ezért minden eszközre 24 hónap (2 év) teljes körű garanciát vállalunk.