+36 70/640-8888

info@euroscale.hu

Ipari kenéstechnika

Az egyedi gépek és nagy ipari berendezések esetében a kenőrendszereket általában a gyártó ajánlásai alapján tervezik. Számos olyan esetben azonban, ahol nincsenek előírások vagy irányelvek, saját több évtizedes tapasztalatunk alapján, a jól bevált korábbi referenciákhoz vagy a legújabb kenéstechnológiákhoz igazodva egyénileg alakítjuk ki a megfelelő kenési megoldásokat. Szakembereink folyamatosan képzést kapnak a legújabb kenéstechnológiai megoldásokról, és a gyártók adatbázisai gyakorlatilag egyetemes tudásbázist jelentenek számunkra a legoptimálisabb megoldások kialakításában.

Mivel több gyártó megbízásából dolgozunk, nincs rajtunk nyomás egy adott márka népszerűsítésére; így szabadon javasolhatjuk partnereink számára a legmegbízhatóbb, legbiztonságosabb és műszakilag legmegfelelőbb megoldásokat. Az ipari kenőrendszerek sokfélesége és szerteágazó jellege hatalmas kihívást jelent a karbantartó személyzet számára mind a pótalkatrészellátás, mind a javítás-karbantartás tekintetében. Mi képzett szervizcsapatunkkal és mérnökeink oktatási programjaival igyekszünk őket támogatni.

Alkatrészek, csatlakozók és csövek

Alkatrészek, csatlakozók és csövek

A kenéstechnikai alkatrész kínálatunk átfedi az ipariban alkalmazott progresszív és többvezetékes kenőrendszerek javításakor felmerülő igényeket. A csatlakozók, tömlők, csövek, rögzítő és kiegészítő elemek választékát a letölthető katalógusban találhatja meg....

Egypontos kenőpatronok

Egypontos kenőpatronok

Egypontos kenőegységek és kenőrendszerekSok szervezet tisztában van azzal, hogy a kiváló kenés kulcsfontosságú lépés és jó befektetés a gépek élettartamának optimalizálása érdekében. A valóságban azonban a kenési költségvetést gyakran másodlagosnak tekintik, és...

Többvezetékes és progresszív kenőrendszerek

Többvezetékes és progresszív kenőrendszerek

A progresszív rendszerek, nevükből adódóan, a szivattyútól kiindulva, az elosztókon keresztül, mint egy fa gyökérzete ágazik szerte, és osztja szét a szállított kenőanyagot a kenési pontok felé. A "fentről" beadagolt kenőanyagot az elosztók hangoltan (esetenként...

Egyvezetékes injektoros kenőrendszerek

Egyvezetékes injektoros kenőrendszerek

Az ún. Single Line Lubrication elterjedt kenési alkalmazás a könnyűiparban, hiszen kisebb számú (<100) kenési pont finom kenéséhez alkalmazkodik. A kiforrott, kis helyigényű és finom szerelékekkel épített olajzók, vagy zsírzó rendszerek a szivattyútól a...

Kétvezetékes kenőrendszerek

Kétvezetékes kenőrendszerek

A nehéziparban, a robosztus, extrém körülmények között dolgozó, kiterjedt berendezések óriási zsírigényét, vagy a nagy távolságok miatt a kétvezetékes rendszerek fejlődtek a legkorábban. A szivattyútól induló, két gerincág vastag, nagy átmérőjű csövezéssel hatalmas...

Minimálkenés és lánckenés

Minimálkenés és lánckenés

Minimálkenés - Minimal Quantity Lubrication   A kenési technika lényege a "szinte-száraz-kenés", azaz a kenést, hűtést kívánó felületekre csak az éppen minimálisan szükséges mennyiségű kenőanyagot hordja fel. A felhordás lehet olajcseppek, vagy spray formában,...

Porlasztásos kenőrendszerek

Porlasztásos kenőrendszerek

A nyitott fogaskerék kenőrendszere egy olyan kenési rendszer, amelyet kifejezetten nagy átmérőjű fogaskoszorúk kenésére terveztek. Általában a bányászatban, az acélgyártásban, a cementgyárakban, a műtrágya üzemekben, a hulladékégető és komposztáló üzemekben stb....

Filckenés

Filckenés

Speciális kenőrendszerekA filchengeres előkenés azt jelenti, hogy az olajat és a kenőanyagot a lemezfelszín felületére hengerrel visszük fel, így a kenés általában nem jár káros olajköd kialakulásával. A világszerte elismert Millutensil környezetbarát hengeres...

Külső vezérlő egységek

Külső vezérlő egységek

Az ipari kenőszivattyúk általánosan nem rendelkeznek beépített időzítő vagy ellenőrző-vezérlőegységgel. Emellett számos esetben a lokális ellenőrzés nem elegendő a kenőberendezéseket és rendszerek menedzselni. Az automatikus kenés ciklusokból, a ciklusok két jellemző...

Kiemelve az elterjedtebb kenési rendszereket:

Az iparban az 1990-es évek óta egyre nagyobb teret hódít a korszerű és gazdaságos progresszív kenés, legyen szó olajozásról vagy zsírozásról. Ez váltja fel a hagyományos, robusztus, kétvezetékes kenést, mivel a gépek és berendezések mérete csökken, termelésük pedig finomabbá válik, így a korábbi rendszerekhez képest kisebb kenési teljesítményt igényel. A progresszív kenési rendszerek egyszerű telepítésük és vezérlésük miatt is népszerűek.

A progresszív kenési szivattyúállomások lehetnek kompakt vagy szigetszerűek. A kompakt kenőszivattyúk esetében a tartály, az adagolószivattyú és a vezérlőrendszer integrált, míg a szigetszerű ipari alkalmazásoknál ezek különálló modulokként vásárolhatók meg. A progresszív kenőanyag-elosztók automatikusan működnek, azaz a szivattyú által szállított kenőanyag-áram a megfelelően beállított, kalibrált kenőanyag-mennyiséget mozgatja és adagolja a kimenetek felé.

Az iparban, a ’90-es évektől egyre inkább teret nyer a korszerű, és gazdaságos progresszív kenés,  legyen  szó  olajzásról,  vagy  zsírzásról.

A   hagyományos, robusztus kétvezetékes kenést váltja, hiszen a gépek, berendezések mérete is egyre  csökken, kidolgozásuk finomodik,  így kisebb  kenési  teljesítményre van szükség, a korábbiakhoz képest. A progresszív kenőrendszerek egyszerű telepítése és vezérlése miatt is a legelterjedtebb kenőrendszer.

A progresszív kenőszivattyú állomás lehet kompakt vagy szigetszerű. A kompakt kenőszivattyúk esetében a tartály, az adagolószivattyú és a vezérlés egybeépített, míg a szigetszerű ipari alkalmazásoknál ezek külön modulként vásárolhatóak meg.

A progresszív kenőanyag-elosztók automata működtetésűek, azaz a szivattyú által szállított kenőanyag árama mozgatja és adagoltatja a kimenetek felé a megfelelően beállított, kalibrált kenőanyag mennyiséget.

A nehézipar (acél, cementipar, vegyipar) korábbi területein viszont még folyamatosan üzemelnek a többvezetékes, és a kétvezetékes kenőrendszerek.

A nehéziparban, a robosztus, extrém körülmények között dolgozó, kiterjedt berendezések  óriási zsírigényét, vagy a nagy távolságok miatt a kétvezetékes rendszerek fejlődtek a legkorábban. A szivattyútól induló, két gerincág vastag, nagy átmérőjű csövezéssel hatalmas kenőanyag mennyiséget képes kiszállítani, akár 1000-1500 zsírzási pont felé, egy ütemben. A robosztus kivitelezés, nagy anyagigényből adódó beruházási költségek miatt azonban egyre inkább visszaszorul, és helyet ad kisebb progresszív rendszereknek. Ajánljuk nehézüzemű, nagy kiterjedésű és nagy kenőanyag-igényű berendezésekhez.

 

 

Az automotív és a könnyűipar, az élelmiszeriparral karöltve viszont már a finom-mechanikai megoldásokat telepíti, így egyre inkább teret nyer a progresszív zsírzás mellett az egyvezetékes olazás, vagy az ún. MQL (Minimal Quantity Lubrication), a minimálkenés.

Lánckenés

A láncok megfelelő olajzása elengedhetetlen, hiszen a lánc az egyik lebonyolultabb gépészeti elem, kenéstechnikai szempontból.
A lánckenés mára egy specializált és kiterjedt és önálló szakmai területté vált, számos gyakorlati megoldás létezik a szinte számtalan lánc optimális kenésére.
A lánc (rendszerek) egyedi adottságaihoz tervezzük az adott kenéstechnikai alkalmazásokat.

KÖZPONTI KENŐRENDSZEREK

Az automatikus kenőrendszerek két jellemző típusa:

Kétvezetékes kenőrendszer:
A DropsA által úttörőként alkalmazott moduláris felépítés lehetővé teszi a rendszerek egyszerű konfigurálását és bővítését. Az aktív alkatrészek karbantartás közben kicserélhetők anélkül, hogy az összekötő csővezetékeket meg kellene szakítani.
Ez a típusú kenőrendszer alkalmas a nagy kiterjedésű gépek esetén és/vagy sok kenési ponttal rendelkező ipari : vas- és acélipar, cementgyárak, platformok, nagy daruk és rakománykezelő berendezések.

Progresszív kenőrendszer
A progresszív osztó egy szivattyú áramlását egy progresszív kapcsolással különálló „progresszív kivezetésekre” osztja szét. A megfelelő kenésről a visszacsatolást az összes pontra úgy érhetjük el, hogy az egyik kimenetet egy ciklusérzékelővel felügyeljük.
A moduláris koncepció lehetővé teszi egy elem gyors cseréjét a munkaciklus megszakítása nélkül.
Ez a megoldás alkalmas kis, közepes és nagy méretű gépekhez (>100 kenési pont), amelyek az üzemi műveletek teljes körű vezérlését igénylik (szerszámgépek, faipari gépek, présgépek és textilipari gépek).

Olajkenés – olajkenő rendszerek

33V és DL egyvezetékes injektorok

A számos alkalmazásban használt teljes veszteséges olaj- és folyékonyzsír-kenés során a mozgó alkatrészek között vékony olajfilmet hoznak létre, amelyet rendszeres időközönként egy automatizált kenőrendszer újít meg. Az ilyen technológia egyik fő felhasználója a szerszámgépipar.

Különböző megoldásokat kínálunk a gép típusától, a költségvetéstől, a pontoktól, az olajok típusától és viszkozitásától függően.

Az egysoros injektorok, a DL32 vagy DL33 injektorok a megfelelő termékek a gépek precíziós kenéséhez, a költségek és a fogyasztás visszafogásához és az egyvezetékes automatikus kenőrendszerben használatosak.

Szivattyú csomagok

A szabványos elektromos, pneumatikus és hidraulikus szivattyúcsomagok széles választékát kínáljuk, amelyek kiválóan alkalmasak az olajkenőrendszerekhez.

A kiválasztáshoz egyedi tervezési szolgáltatást kínálunk, hogy a szivattyúcsomagokat az ügyfél egyedi igényeihez igazítsuk.

Olaj/levegő kenőrendszerek

A levegő/olaj kenés egy általában folyamatosan működő légáramból áll, amelyet a kenési pont hűtésére és kis mennyiségű olajnak a kenési ponthoz való szállítására szolgáló szállítóközegként használnak.

A légáramba rendszeres időközönként befecskendezett olaj bevonja a kenendő felületeket, és csökkenti a súrlódást és a kopást.

A DropsA Vip4 termékcsalád

Ezek a kisméretű, teljesen zárt készülékek ideálisak a kis rendszerekhez, és egyetlen kompakt csomagban kínálnak teljesen integrált vezérlést és felügyeletet. Tipikus alkalmazások: nagysebességű csapágyak, orsó kenése szerszámgépekben, mikrospray bevonati alkalmazások, fogaskerekek kenése, láncok kenése és tisztítása.

A Vip4 Air System az egyik legkompaktabb és leggazdagabb funkciókkal rendelkező levegő/olaj kenőrendszert kínálja az orsókhoz, és jelentősen csökkentett mennyiségű kenőanyag adagolására képes, a pozitív visszajelzés pedig elengedhetetlen az ilyen rendszereknél.

A Vip4 Air egy kifejezetten lánc- vagy szállítószalag-alkalmazásra szánt változata bármilyen olyan alkalmazásban használható, ahol a kenési ciklus nem idővezérelt, hanem impulzusvezérelt, azaz az elhaladó láncszemekre a sebesség függvényében adagol kenőanyagot.

Egy tipikus alkalmazásnál a Vip4 Chain-hez csatlakoztatott érzékelő figyeli a kenőfúvókán áthaladó láncszemek számát, és mikromennyiségű olajat lövell a pontra, így növelve a lánc vagy a szállítószalag élettartamát anélkül, hogy a kenőanyag elpazarolódna, ami lecsöpöghet a láncról és szennyezheti az ipari folyamatot.

A jó olaj-visszavezető kenőrendszer kulcsa az egyes kenési pontok kenőanyag-ellátásának pontos szabályozása és pontos ellenőrzése. A Dropsa szabadalmaztatott, világelső technológiát fejlesztett ki ennek elérésére, távdiagnosztikával, amely biztosítja, hogy az olajvisszavezető rendszer mindig a legnagyobb hatékonysággal működjön.

Olajcirkulációs kenőrendszer – Az Olajcirkuláció koncepciója

Az olaj-visszavezetés folyamatos olajáramlást jelent a kenési pontokhoz. Ezt az olajat mind mennyiségében, mind hőmérsékletében szabályozzuk, a lefolyócsövek összegyűjtik, és visszavezetik egy ellátó tartályba. Az olaj tehát folyamatosan „körbejárva” mindig „visszakerül” a ponthoz.

Amikor az olaj átfolyik a kenési ponton, nemcsak kenőanyagként működik, hanem nagy mennyiségű hőt is eltávolít a csapágyból vagy a kenési területről. A kiadagolt olajat visszaszállítjuk a kenőtartályba.

Az olaj-visszavezetést széles körben alkalmazzuk az energiaiparban, valamint a cellulóz- és papíriparban, ami lehetővé teszi a működési sebesség és teljesítmény növelését a gyors kenőanyag-váltásnak köszönhetően, amely eltávolítja a hőt és teljes olajba merülő kenést biztosít.

 

Az ipari kenőrendszerek alkalmazása számos területen jelent és jelenthet kiszámolható, mérhető vagy csupán csak megbecsülhető megtakarítást:

  • A kopás csökkenésével a karbantartási és pótalkatrész költségek jelentősen, akár 20-30%-al is csökkennek
  • A csapágyak, láncok élettartama jelentősen megnövekszik, ezzel csökken a fajlagos gyártási alapköltség
  • Jelentősen lecsökken a hirtelen, meghibásodásból számítható üzem vagy termelés-leállás rizikója
  • Az automatizálás során elhagyott – kenésre fordított – időintervallumokból jelentősen növekedhet a hasznos üzemidő
  • Lecsökken az emberi kapacitás-igény és a humán-rizikó a nem megfelelően vagy mennyiségben elvégzett kézi kenésre vonatkozóan
  • Bevezetési igények, helyek, javaslatok

A következő oldalakon igyekeztünk, a teljesség igénye nélkül rávilágítani egyes iparági kenőrendszer-alkalmazásokra és példákra a hasznosság és megtérülés szemszögéből.

Automata zsírzópatronok

Az automata kenőpatronok bevált elektrokémiai reakció technológiáján alapuló, egyszerű és megbízható, gazdaságos formája a kenés automatizálásának.

A korszerű elektrokémiai patronok egy elektrolit és elektromos energia felhasználásával inert nitrogéngázt (N2) termelnek, mely termelődő gáz nyomása egy dugattyúra hatva kényszeríti a betöltött kenőanyagot (olaj vagy kenőzsír) kiadagolásra. A jól szabályozható kémiai folyamattal a kenőanyag-mennyiség jól kiszámítható a csapágy igényének megfelelően.

A patronokat úgy tervezték, hogy a mikroprocesszor és az LCD/LED kijelző segítségével a felhasználók könnyen beállíthassák az adagolási mennyiséget. A processzor vezérli az elektrolitikus reakciót a legjobb adagolási sebesség érdekében, és pontosan meghatározott mennyiségű zsírt adagol a beállított sebességgel, amely a legtöbb ipari alkalmazáshoz alkalmas. Ezen a termékek EX-proof termékek, Ex ia llC T4 tanúsítvánnyal a veszélyes területeken való használatra.

Automata kenőpatronok egypont-kenéshez: gázcellás, programozható automata zsírpatronok, minimális beruházásokhoz

Mikro automata kenőrendszerekhez több (1-8db) kenési pontra, vagy speciális alkalmazásokhoz

Az EUROLUBE INDUSTRIAL ipari központi kenőrendszerek tervezésében mindig a legmagasabb sztenderdek és megbízhatósági igények elvén járunk el, figyelembe véve az alkalmazás igényeit, a gyártó hosszútávú alkatrész-ellátását és szállítóképességét, valamint a piaci megtérülés és gazdaságosság kérdéseit.