+36 70/640-8888

info@euroscale.hu

ADAS vezetéstámogatás

Az ADAS rövidítés az „Advanced Driver Assistance Systems” kifejezésre utal, amely magyarul „fejlett vezetőtámogató rendszerek” jelentést hordoz. Az ADAS rendszerek olyan technológiákat és funkciókat foglalnak magukban, amelyek segítik a járművezetőket a vezetés során, javítva a közlekedésbiztonságot és kényelmet. Az ADAS rendszerek számos különböző technológiai megoldást használnak a vezető figyelmének növelésére, a balesetek megelőzésére és a jármű irányításának támogatására. Itt van néhány példa az ADAS rendszerekre:

1. Ütközéselhárító rendszerek: Az ütközéselhárító rendszerek érzékelik a jármű előtt vagy a közelben lévő objektumokat, például más járműveket vagy gyalogosokat, és figyelmeztetnek a veszélyhelyzetekre. Néhány ütközéselhárító rendszer automatikusan beavatkozik a jármű irányításába vagy vészfékezést alkalmaz, hogy elkerülje vagy csökkentse a balesetet.

2. Sávelhagyás figyelmeztető rendszerek: Ezek a rendszerek érzékelik a jármű pozícióját a sávban, és figyelmeztetnek, ha a jármű véletlenül átlép a sáv határain anélkül, hogy a vezető jelzi az irányváltást. Ez segít a vezetőnek a sávon tartásban és a frontális ütközések elkerülésében.

3. Távolságtartó tempomat: A távolságtartó tempomat lehetővé teszi a járműnek, hogy megtartsa a vezető által beállított biztonságos követési távolságot a előtte haladó járművel. A rendszer automatikusan korrigálja a jármű sebességét a forgalom változásainak megfelelően.

4. Vakfoltfigyelő rendszerek: A vakfoltfigyelő rendszerek érzékelik a jármű oldalán vagy hátsó részén lévő vakfoltokban lévő járműveket, amelyeket a vezető nem láthat a hagyományos tükrökkel. Ezek a rendszerek figyelmeztetnek, ha az átlépés előtt van jármű a vakfoltban, hogy megakadályozzák az oldalsó ütközéseket.

5. Parkoló asszisztens rendszerek: A parkoló asszisztens rendszerek segítséget nyújtanak

Adaptive Driver Assistance System – Azaz adaptív vezető támogató rendszer a legmodernebb technológiák segítségével támogatja a sofőrt a biztonságos vezetés érdekében.  
FCW- Forward Collosion Warning – Az első ütközés figyelmeztető rendszer jelez ha az előttünk haladó autó túl gyorsan lassul, hogy elkerüljük az ütközést 
LDW- Lane Departure Warning – A sávelhagyás figyelő rendszer figyelmeztetés ad, ha közelítünk a sáv vonalához 
PD – Pedestrian Detection – A gyalogos felismerő rendszer jelzést ad, ha emberek vannak a meghatározott zónákon belül 
-SSR – Speed Sign Recognition – Sebességtábla felismerő rendszer – A sebesség táblák felismerését követően a rendszer kijelzi az utolsó megengedett sebességet 
RDWFCS – Remind Driver When Front Car Starts – A rendszer jelzést ad ha az előttünk lévő autó elindul